Mit tehetünk a munkahelyi kiégés ellen?

Armadillo
2022.10.10.
Október 10. a lelki egészség világnapja, de mi az Armadillo-nál nemcsak ezen a napon, hanem egész évben figyelünk a mentális egészségünkre.

Szerencsére a munkahelyi kiégés veszélyeit egyre több munkáltató és munkavállaló ismeri fel, aminek köszönhetően gyorsan észrevehetők az első jelek, így könnyebb a megelőzés.

Kiégés az ügynökségeknél

Mind tudjuk, hogy egy ügynökség élete soha sem stresszmentes. A kiégés legtöbbször egy hosszabb, stresszes időszak után jelentkezik a munkavállalóknál, amikor nagy nyomás nehezedik rájuk. Bár a stressz és a pörgés a munkánk elkerülhetetlen része, ez még nem jelenti azt, hogy nincsenek olyan lehetőségek, amelyek megkönnyíthetik a nehezebb időszakokat is.

A kiégés tünetei

A kiégésnek nincs egy pontos receptje, hiszen különböző személyiségeknél más-más faktorok idézhetik elő a jelenséget. Jellemzően azonban a következő szakaszok mennek végbe a kiégés folyamata során:

Az idealizmus szakaszában a munkavállaló nagy lelkesedéssel vág bele a feladataiba, és ilyenkor hajlamos túlvállalni magát. Ezt követi a realizmus szakasza, ahol a pozitív visszajelzések segítik a munkavállalót, és egyre elkötelezettebbé válik a munkája iránt. Azonban, amikor ez a teljesítmény nem emelkedik, beáll a stagnálás szakasza, ahol csökken a lelkesedés és a munkatársai felé is csökken a nyitottsága. A frusztrációs szakasz ezután jelentkezik, amikor a munkával kapcsolatban a negatív érzések kezdenek dominálni, és a mentális fáradtság mellett fizikai tünetek is felüthetik a fejüket. Felerősödik a bizonyítási kényszer, amelynek hatására a munkavállaló háttérbe szorítja a magánéletét, de egyre több hangot ad a munkájával kapcsolatos negatív véleményének is. Az utolsó szakasz az apátia, amelynek során már azt érzi a munkavállaló, hogy a dolgok nem fordíthatók pozitív irányba, kerüli a kihívásokat, munkavégzése pedig monotonná válik.

Kiégés megelőzése

A kiégés megelőzéséhez fontos, hogy a munkáltatók és a munkavállalók is aktívan foglalkozzanak a megelőzéssel. A munkavállalóknak fontos reális célokat kitűzni maguk elé, illetve tudniuk, hogy mik azok a feladatok, melyek nagyobb eséllyel okoznak stresszt számukra. Ezen felül nem szabad hagyni, hogy a munka és a magánélet egyensúlya felboruljon, illetve a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra is figyelmet kell fordítani. Azonban mindez nem elég, a munkáltatók felismerésére is szükség van.

Mit tesz az Armadillo?

Természetesen számunka is kiemelten fontos, hogy foglalkozzunk csapatunk mentálhigiéniájának ápolásával. Rendszeresen veszünk részt workshopokon és pszichológiai tréningeken, ahol egyaránt van lehetőség szakmai és önismereti fejlődésre. A rugalmas szabadságolással és homeoffice lehetőséggel a munkavállalók könnyedén összeegyeztethetik munkájukat a magánéletükkel. Irodánk a Római-parton található, nagy kerttel rendelkezik, ami nemcsak a munkának ad otthont, hanem a nyári grillezéseknek, kerti partiknak és természetesen a közös ebédeknek, amit a jó időben fagyizással is összekötünk. Természetesen a csapatépítők során rendszeresen elhagyjuk az irodát, hogy a munkahelyi kapcsolatokat izgalmas programok során erősíthessük.

Bejegyzés megosztása
Hasonló bejegyzések
Az Instagram mint videós platform? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az Instagram változásairól
Nagy változáson ment keresztül az utóbbi időben az egyik legnépszerűbb közösségi platform:…
Mit tehetünk a munkahelyi kiégés ellen?
Október 10. a lelki egészség világnapja, de mi az Armadillo-nál nemcsak ezen…
Elköteleződött rajongók és növekvő márkaismertség: ezt nyújtja a Spotify marketing!
A Spotify hazai piacán még nem túl nagy a reklámzaj, így azok…
NFT-re épülő ügyfél­programok
Bár az NFT-k körüli hype még javában tart, és a marketplacek rogyásig…