Az évek során párhuzamosan fejlődött és el is fért a piacon a két modell, de mégis: akár ősi ellentétként is hivatkozhatunk a két megoldást favorizáló csoportok örök szembenállására. Vitafórumokból Dunát lehet rekeszteni, ahogy pro-kontra érvekből is. A következő írásunkat így nem is vitaindítónak szánjuk, sokkal inkább megmutatjuk a főbb érveket, és mindkét megoldásnak megtalálni az ideális helyet a piacon.

Egy kis fogalommagyarázat:

Open Source CMS: Nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer, amelyet egy közösség fejleszt, és mind a termék, mind a teljes forráskód szabadon és ingyenesen bárki rendelkezésére áll. (Példák: WordPress, Joomla, Drupal.)
Egyedi fejlesztésű rendszer: Olyan, jellemzően zárt forráskódú rendszer, amelyet általában egy fejlesztőcsapat (cég) saját maga fejlesztett ki a nulláról, és a használatáért általában egyszeri árat kell fizetni, a forráskódját pedig nem ismerheti meg bárki.

Open Source CMS - Érvek

  • Erős és elvitathatatlan érv, hogy ezek a rendszerek önmagukban jellemzően ingyenesek. Fizetni ebben az esetben azért a szolgáltatásért és szaktudásért kell, amellyel a fejlesztők felkonfigurálják a rendszert, és beállítanak minden olyan paramétert, ami az ügyfél által elvárt működést valósítja meg.
  • További érv, hogy ezek a rendszerek akár minimális szaktudással is adminisztrálhatóak. Nem véletlenül használom ezt a szót, ugyanis ez nem csupán a hétköznapi tartalomkezelést jelenti, hanem akár egy kisebb weboldal felépítését is.
  • Ezek folyamatosan fejlődő rendszerek, folyamatosan jelennek meg biztonsági frissítések.
  • Végeláthatatlan mennyiségű előre elkészített 3rd party (külsős), különböző színvonalú, minőségű és biztonságú kiegészítő (plugin) érhető el, amelyek között szinte mindenre van megoldás.
  • Ha nem került egyedi fejlesztés beépítésre, akkor a weboldalt készítő csapat "könnyen cserélhető".

Egyedi fejlesztés - Érvek

  • A legfontosabb érv, hogy az egyedi fejlesztés személyre szabott, szinte minden esetben teljesen a megrendelő igényeire lesz szabva a kialakítás során. Felesleges, soha sem használt funkciók és menüpontok nélkül a minél hatékonyabb feladatmegoldásra fókuszál.
  • A rendszer fejlesztői is elérhetők, kívülről-belülről ismerik a rendszert. Hibák mindig előfordulnak, ez az IT termékek előállításának velejárója. Nem mindegy viszont, hogy ezeket a hibákat egyenesen a rendszer fejlesztője oldja meg akár percek alatt, vagy a megoldásért fórumokat kell megkeresni, esetleg várni a hibajavítás kiadására.
  • Az egyedi fejlesztésű rendszerek szintén folyamatosan fejlődnek. A viszonylag szűk fejlesztői csapat sokszor gyorsabban reagál egy-egy hibára, mint egy többszázezres fejlesztői közösség.
  • Ugyan egyedi fejlesztésű rendszerhez nem gyakori, hogy kész modulok léteznek, ellenben az elmondható, hogy bármilyen ügyféligény könnyen megvalósítható az integritás megtartása mellett. Kiemelendő az is, hogy itt a kiegészítő funkciók sem egy harmadik fél által készülnek, hanem a rendszerfejlesztő csapat készíti el azokat is.

Open Source CMS - Ellenérvek

Míg az Open Source rendszerekhez könnyen találunk olyan partnert / fejlesztőt, aki egy meglévő weboldalt át tud venni és a karbantartását folytatni tudja – és így valóban kevésbé leszünk kiszolgáltatottak –, nem szabad elfelejteni a tényt, hogy az alaprendszer, és különösen a 3rd party (külsős) pluginek fejlesztői önállóan hoznak döntést egy-egy fejlesztés során, és előfordul, hogy ez számunkra kellemetlen eredményt hoz. Ez ellen sajnos sokszor tenni sem tudunk.
Valós példa: Egy ügyfelünk magazinjához egy tartalommenedzsment modult használtunk, amelyben többek között a cikkek tetszőleges sorrendbe rendezése is gyakran használt funkció volt. Az egyik frissítés alkalmával a pluginfejlesztő átalakította ezt a funkciót, és így már nem tudott együttműködni a már létező adatokkal. A megoldás a frissítés visszavonása, vagy a részleges adatvesztés bevállalása volt.
A rendszer folyamatos frissülése értelemszerűen jó dolog, ám nem minden pluginfejlesztő készül fel az új frissítésekre, így előfordulhat, hogy egy-egy rendszerfejlesztés során egy korábban probléma nélkül működő plugin már nem fog működni, vagy hibázni fog. Ugyanez igaz az egyedi fejlesztésű pluginekre is.
A nyitott forráskód teszi lehetővé, hogy egy egész közösség dolgozzon a rendszer fejlesztésén. Ám nemcsak jóindulatú emberek keresik a hibákat a forráskódban, vannak olyan black-hat hackerek, akik lehetséges biztonsági réseket keresnek, hogy azokat kihasználhassák.
Az Open Source CMS-eket - a könnyű és ingyenes hozzáférhetőség miatt nagyon sok felhasználó használja. Ennek megfelelően a black-hat hackereknek már megéri automatizálni számos támadási kísérletet, amik aztán fáradhatatlanul próbálnak rést találni a rendszerek biztonsági pajzsain.

Egyedi fejlesztés - Ellenérvek

A megrendelő legnagyobb félelme mindig az, hogy ha valamilyen okból elveszíti a kapcsolatot a fejlesztő csapattal (céggel), akkor a weboldal továbbfejlesztése lehetetlenné válhat. Kisebb cégeknél, vagy kezdő, szabadúszó fejlesztőknél ez valóban megtörténhet.

Valamivel lassabb elkészülési idő. Egy egyedi fejlesztés kivitelezése mindig több időt vesz igénybe, mint egy Open Source termék esetén.
Lassabb frissítési ciklus. Míg az Open Source termékeknél jellemzően egy több ezer fős fejlesztői közösség készíti az újabb verziókat, az egyedi fejlesztésű termékeknél az új verziók egy kicsit lassabban készülnek el, cserébe viszont a fejlesztőcsapat odafigyel a visszafelé kompatibilitásra, hogy amennyire csak lehet, a korábbi fejlesztésekkel kompatibilis maradjon a rendszer.

Valamivel drágább kivitelezési ár. Az egyedi fejlesztés, ahogy a nevéből is kikövetkeztethető: egyedileg készül a megrendelő igényei alapján. A fejlesztés során így a megrendelő különleges igényeire is megoldást kell találni, ami a legtöbb esetben egy felmérési és tervezési fázist is maga után von. A kész pluginek letöltésével szemben itt ezeket a megoldásokat külön-külön le kell fejleszteni, ami magasabb végösszeget eredményezhet.

Most akkor milyen weboldalt készítsünk?

Ahogy a bevezetőben is említettem, a két megoldás párhuzamosan létezik a piacon, egyik sem szorította ki a másikat, mégis folyamatos vita tárgya, már nem csak szakmai körökben. Ez bizonytalanságot okozhat azokban, akik épp egy fejlesztést szeretnének egy ügynökségre, fejlesztőcsapatra bízni. Ám ez a jelenség nem véletlen, hiszen minden megoldásnak megvan a maga helye a piacon.
A csapatunk már több mint 10 éve foglalkozik webes megoldások építésével, ami az egyszerű microsite-tól kezdve a céges weboldalon keresztül az egészen komoly, önálló termékként funkcionáló online rendszerekig terjed.
A tapasztalatunk azt mutatja, hogy az egyszerűbb cég- és termékbemutató weboldalak ritkán igényelnek egyedi fejlesztést. Az ilyen projektekben egyértelmű előnye az Open Source CMS-eknek, hogy a kész építőkockákból gyorsan fel lehet építeni egy folyamatosan karbantartott weboldalt.
Szintén előnyt élvez az Open Source CMS azokban az esetekben, ha a megrendelőnek már van előzetes tapasztalata a rendszer kezelésében, és a megvalósítandó funkcionalitás is megoldható egyedi plugin fejlesztése, vagy túl sok 3rd party plugin beépítése nélkül.
Egyértelműen egyedi fejlesztést javaslunk viszont minden olyan esetben, ha a megrendelőnek különleges igényei vannak, amelyeket az Open Source CMS-ekben is csak egyedi fejlesztéssel, vagy a biztonságosnál több külső plugin segítségével lehetne csak megoldani.
Az olyan online termékek esetében, amelyeknek nem elsődleges funkciója a CMS (tartalomkezelés), hanem digitális terméket állít elő, vagy speciális feladatot valósít meg (lojalitás program, online oktatás, közvéleménykutatás) szintén az egyedi fejlesztést javasoljuk.
Korábban már említettük az Open Source CMS rendszerek automatikus frissítéseiből eredő esetleges problémákat. Ha ezek a problémák nem tűrhetők meg egy szolgáltatáskritikus weboldalban, szintén az egyedi fejlesztés lehet a helyes megoldás.

Fontos megismerni a létrehozandó termék célját és ennek tudatában mérlegelni a választást.

A fentiek alapján már körvonalazódik, hogy mielőtt bármelyik megoldásra voksolnánk, fontos – sőt kötelező – megismerni a létrehozandó termék célját, és ennek tudatában mérlegelni a választást. Hiszen mindkét megoldás csak eszköz az ügyfél céljainak elérésében, és így számunkra, egy ügynökség számára: az ügyfél bizalmának megszolgálásában.

Amennyiben szeretnéd, hogy szakemberek, profi fejlesztői csapat tervezze weboldalad, kattints ide és vedd fel velünk a kapcsolatot. Esettanulmányainkat pedig ide kattintva nézheted meg.
Szabadi István

Head of Online Division

sokoldalú, precíz, logikus

István igazi kocka (egyik kedvenc játéka a Rubik kocka), technika rajongó és early adopter. Számára a bonyolult feladatok megoldása izgalmas szórakozás, akkor is ha az nem programozás. Gyerekkora óta barkácsol, mostanában okosotthont. Amikor nem programozással és barkácsolással tölti az idejét, sokat olvas, biciklizik és igyekszik minél többet tanulni.